Profi légifotók és videókegyenesen a magasból

Németország ismét közelebb hozta a drónos szállítást

Nem is akármilyen rakományt repít célba a Wingcopter drónja: vérkészítményekről van szó, amelyekkel életeket menthetnek.

Huszonhat kilométer Greifswald és Wolgast között az a távolság, amelyen a Wingcopter drónjai besegítettek a szállításban az északkelet-német szövetségi államban, Mecklenburgban. A járatokat a Greifswaldi Egyetem Orvosi Központja használta a német légi mentő szolgálattal és a Wingcopterrel együttműködve, a kórház aneszteziológiai tanszékének MV LIFE DRONE-Challenge projektje részeként, melyet a német szövetségi egészségügyi minisztérium és Mecklenburg illetékes tartományi minisztériuma finanszírozott azzal a céllal, hogy fejlesszék a regionális sürgősségi ellátást a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek integrálásával.

A pilóták látómezején túli (ún. BVLOS) repülések során 250 gramm vérmintát tartalmazó pneumatikus csöveket szállítottak. A két város közti huszonhat kilométeres utat a drón átlagosan 18 perc alatt teljesítette, közel kétszer olyan gyorsan, mint amit szárazföldi szállítással abszolválni tudtak. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a drónok okos felhasználása jelentősen felgyorsíthatja a sürgősségi orvosi ellátást és életet menthet, elsősorban vidéken.

Amikor például egy közlekedési balesetből adódóan nagyon gyorsan van szükség vérátömlesztésre, nem csak a donorvér helyszínre jutásával kell számolni, hanem azt megelőzően is vércsoport-meghatározást kell végezni, így tényleg jelentősége van a szállítás terén minden egyes perc nyereségnek. A drónokat azonban a helyszíni, nem egészségügyi elsősegélynyújtók támogatására is fel lehet használni, illetve gyógyszerek, transzfúziók vagy sürgősségi orvosi felszerelések gyors szállításával szintén hasznos eszköznek bizonyulhatnak.

Európa egyes országaiban – így például a lengyeleknél, svédeknél – már történtek is ilyen irányú kezdeményezések, pilot projektek (erről portálunk is beszámolt itt), a németek pedig eleve élen járnak a drónok mindennapi életben való használatának bevezetéséhez; erről szólt a U-Space koncepció teszteléséről szóló korábbi írásunk.

Ansgar Kadura, a Wingcopter társalapítója az egészségügyi projektről így nyilatkozott: „Bebizonyítottuk, hogy Németország vidéki területein is javíthatjuk az orvosi ellátást és az életminőséget. Új pilóta nélküli repülőgépünkkel, a Wingcopter 198-cal ez a jövőben még hatékonyabban hajtható végre. Bízunk benne, hogy folytathatjuk az együttműködést az aneszteziológiai osztály projektcsapatával a DRONE Challenge részeként és azon túl is.”

A Greifswaldi Egyetem Orvosi Központjának célja az, hogy a várható előnyöket figyelembe véve a lehető leghamarabb állandó repülési kapcsolatokat létesítsen a környező kórházak között.

„Továbbra is azon dolgozunk, hogy a régióban lerövidítsük a nagy távolságokat a lakosság ellátása érdekében. Ennek kulcsa az új technológiák integrálása a meglévő mentési és ellátási rendszerekbe, átfogó ellátási koncepció részeként ” – ezt már Dr. Mina Baumgarten, az MV LIFE DRONE-Challenge projektmenedzsere hangsúlyozta, hozzátéve: „A következő lépés a teszt-eredmények valós körülmények közötti, hosszabb távú használatba való átvitel lesz; a régió körülményei ideálisak erre.”

Forrás: go2fly.hu

Hozzászólás küldése