Profi légifotók és videókegyenesen a magasból

Drónozás nyílt kategóriában

Nem tévedhetünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a nyílt kategóriában tervezik eltölteni a legtöbb időt a távpilóták drónjaik reptetésével. Az már más kérdés, hogy ezt sikerül-e szabályos keretek között megvalósítani. Már egy hónapja, hogy a hazai szabályozás is napvilágot látott, melyet előadások és magyarázó cikkek megjelenése követett, mégis naponta merülnek fel kérdések azzal kapcsolatban, hogy milyen követelményeket támasztanak a jogszabályok, és hogyan lehet ezeknek megfelelni ma Magyarországon.

Ezzel a cikkel szeretnénk abban segíteni, hogy átláthatóbb legyen a hatályos szabályozási környezet, ezért összegyűjtöttünk minden olyan információt, amiről úgy gondoltuk segítséget nyújthat a nyílt kategóriában drónozók, vagy a kicsit hivatalosabban – a nyílt kategóriában UAS műveletet végezni szándékozók számára.

Biztonságos drónozás

A repülés veszélyes üzem, ezért különös figyelmet kell fordítani környezetünk, a külső személyek, saját magunk és drónunk biztonságára. Nagyon fontos, hogy mindig törekedjünk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb módon reptessünk. A repülés teljes ideje alatt a távpilóta kezében van az irányítás – övé a teljes felelősség is -, így ő az a személy, aki a legtöbbet tehet a művelet biztonságos kivitelezéséért.

A biztonságos repülés érdekében a távpilóta az alábbiakat teheti:

  • ismeri a pilóta nélküli légijrámű rendszert (UAS-t),
  • gyakorlattal rendelkezik az UAS irányításában,
  • rendelkezik a megfelelő tanúsításokkal,
  • ismeri a szabályozási rendszert,
  • józan és egészséges,
  • látótávolságon belül tartja az drónt,
  • kerüli a veszélyes anyagok szállítását.Az itt felsorolt elvek követése jelentősen segít csökkenteni a kockázatot, valamint így felelhetünk meg a szabályozásoknak.
A szabályrendszer ismerete
A pilóta nélküli légi járművek használata az elmúlt években rohamos léptékben terjed, mind a hobbi, mind pedig a szolgáltatói szektorban. Egyre olcsóbbak, egyre könnyebben kezelhetőek, így vonzóvá váltak a felhasználók számára.
Ennek okán a drónozás szabályozása is szigorodott. Az uniós és a hazai szabályozási környezetben is meghatározásra került, hogy ki, mit, mikor, hol és hogyan csinálhat.
Fontos, hogy a távpilóta tisztában legyen a szabályokkal és tartsa is be azokat. A művelet biztonságos kivitelezése mellett komoly büntetésektől is megóvhatja magát.

Hozzászólás küldése